Fördelar med att vandra i skogen

· Hälsa, Kropp, Träning
Author

Att vandra i skogen är en favoritsyssla för många, en del gör det till och med året runt. Tack vare allemansrätten kan du promenera fritt i svenska skogar, även om den ägs av privatpersoner eller företag. Och vet du hur många fördelar som följer när du vandrar i skogen?

Humöret

Frisk luft är viktigt för din hälsa och den bästa, den friskaste luften finns i skogen. Studier från Japan visar att personer som regelbundet vistas ute i frisk luft är mer avslappnade och glada. Om du tar en pulshöjande promenad i skogen kommer du att känns stolt och stark efteråt. När vi utför saker som vi vet är bra för oss blir vi lyckligare och får bättre självförtroende.

Stress

Dina stressnivåer sänks markant när du är ute i skogen, du slipper oljuden från staden och kan slappna av. Passa även på att stänga av telefonen så du kan leva helt i nuet och ignorera sociala medier och jobbmail i några timmar. När stressen sänks och du får koppla bort från omvärlden höjs även din kreativitet och du blir bättre på att lösa problem. Det är alltså ingen myt att en promenad i skogen kan skingra tankarna och ge dig lösningen på en svårknäckt nöt.

Styrka

Med rätt utrustning som är anpassade för underlaget och årstiden, kommer vandringen vara behaglig men ändå utmanande. Du styr själv hur hårt du vill ta i. Men du bränner kalorier och använder musklerna oavsett hur långsamt du går och all träning är bra träning. Du stärker hjärtat och konditionen. Om du går i hårdare terräng tränar du även balans och stärker benmusklerna. Din kropp är gjord för att vandra långt och sitta på stenar och mark. Du återskapar din kontakt med naturen och kommer in i rytmen som evolutionen gett dig.