Må bra i vardagen

· Hälsa, Kropp, Psykologi
Author

Din vardag består av rutiner och samma aktiviteter om och om igen. Många drömmer om något nytt, något annorlunda och kan till och med bli deprimerad över sin egen vardagsrutin. Och det underliga är att från ett objektivt synsätt, vet du att din vardag inte är hemsk och olidlig. Varför känner du så här och vad kan du göra?

Bryta med sociala kanaler

Att titta på Facebook och Instagram kan göra vem som helst olycklig. Du ser glada mammor med lyckliga ungar som bakar pepparkakor, mannen som alltid har tid med 2 timmar på gymmet varje dag, paret som har ett till synes perfekt inrett hem och singeltjejen i storstan som lever lyxliv med drinkar och dyr shopping. Ditt liv med gråtande ungar, lathet och avsky för gymmet, kvällarna med partner framför teven eller en vanlig biokväll med tjejerna känns inte lika grandiost och storslaget.

Det du måste tänka på är att Instagram och Facebook är fejkade inblickar i människors liv. Bakom bilderna och de glada texterna finns det lika många problem och bekymmer som du själv dras med. Om du känner att du hela tiden jämför dig och ditt liv med andras kan du behöva ta en paus från sociala medier och stänga av. Lev ditt liv och strunta i deras!

Lättare träning

Om du inte orkar träna flera gånger i veckan får du ta träningstillfällen när du kan, eller bara få in några fler steg varje dag. Du kan ladda ned en stegräknare till telefon och sätta ett mål för veckan. Att ha samma mål varje dag, som det rekommenderade 10 000 steg, är ohållbart för dem som inte gillar att träna. Istället kan du sätta ett mål för hela veckan. Har du svårt att hitta tiden för extrapromenader under veckan du få in de sista stegen under helgen.

Du kan också gynnas av små förändringar. Begär ett ståskrivbord till jobbet, parkera bilen längre från arbetsplatsen, ta cykeln till affären istället för bilen och lek mer med husdjur och barn. Det är i slutändan de små sakerna som är lättare att förändra.