Mat – viktigt för din mentala hälsa

· Medicin, Psykologi
Author

glad av mat

Att få i sig tillräckligt med näring via maten är en viktig beståndsdel för att möjliggöra ett mentalt hälsotillstånd där man mår så bra som möjligt. Det är även en av grundpelarna att falla tillbaka på om man plötsligt skulle börja må sämre, något som gör att det inte nog kan upprepas hur viktigt vårt matintag är och något som bör prioriteras på en daglig basis.

Mat, och då framförallt den näring som bra mat ger oss, är en viktigt pusselbit för att komma tillrätta med psykisk ohälsa som olika former av depressioner och ångest. Enligt Maslows behovstrappa finns det vissa kriterier vi måste uppfylla för oss själva för att kunna må och fungera så bra som möjligt som människor, och i denna så är bland annat det dagliga näringsintaget en utav de första och viktigaste beståndsdelarna i behovstrappan, nödvändigt för att kunna klättra vidare uppåt.

Det finns mycket som vi kan stoppa i oss som ger oss näring och som i praktiken ger oss det vi behöver på detta plan. Det skiljer dock självfallet även på hur effektivt det vi stoppar i oss påverkar oss, beroende på kvalitén på det vi äter. Det är exempelvis bra mycket sämre att fylla magsäcken med skräpmat av värsta sort, än att satsa på en nyttig rawfood diet. Som vanligt gäller det dock att hitta vad som fungerar bäst för en själv, då det viktigaste faktiskt är någon sorts tillförsel av näring, för att skapa utrymme för att må bättre både psykiskt och fysiskt.