Varför det är svårt att sluta röka

· Psykologi
Author

man bryter cigarett

Nikotinberoende är något som är svårt ur extremt många aspekter. Det befäster sig inte bara med ett fysiskt beroende som ger kroppsliga abstinenssymtom utan det finns även mycket stora psykologiska och sociala aspekter i det hela. 

Det social

För många rökare är varje rökpaus en viktig del av dagen. Man träffar andra som röker, får en pratstund och kan slappna av. För många var det även till stor del detta som orsakade att man började röka som ung, då grupptryck spelar en extra stor roll. Även som vuxen är det ett svårt mönster att bryta då det kan innebära att bryta en rutin som man har med sina vänner.

Det psykiska

Somliga beskriver ofta psykiskt och fysiskt beroende som helt skilda saker, trots att de är extremt sammankopplade. Fysiska beroenden påverkar även psyket och psykiska beroenden kan i sin tur ge effekter som känns fysiska. Till exempel rastlöshet och ångest.

Den psykologiska delen i ett nikotinberoendet kan vara att man till exempel röker varje gång man genomför en viss handling. Det kan handla om att ringa ett telefonsamtal, läsa en bok eller vänta på bussen. Att bryta sådana vanor kan för många vara nog svårt men kopplat till det sociala och fysiska beroendet kan det verkligen kännas omöjligt.

För att göra övergången lättare kan man därför istället genomföra förändringarna stegvis. Många väljer idag att istället för nikotinplåster använda sig av e-cigaretter. Dessa låter dig behålla vanorna samtidigt som du kan trappa ner på mängden nikotin du konsumerar.