Vikten av att sova bra

· Hälsa, Kropp, Psykologi
Author

Din sömn är ditt viktigaste redskap för att må bra fysiskt och psykiskt. Det handlar inte bara om hur länge du sover utan också kvalitén på sömnen. Om du måste välja är kvalité framför tid att föredra. Men hur ska du göra för att få båda?

Rätt säng

Det första steget är att hitta en bra säng som passar dig. Du och din partner behöver nödvändigtvis samma madrass, vad som passar dig beror på flera saker: din vikt och sovställning är två viktiga delar. Och det är fullt möjligt att få en säng som är perfekt för dig utan att det kostar nattskjortan! En bra säng har en fasthet som passar din vikt, ju mer du väger desto fastare madrass borde du ha för att avlasta kroppen. Du behöver också en madrass som följer din kropp. Om du gillar att sova på sidan vill du höft och axlar sjunker ner för att hålla ryggraden rakare. Sover du på rygg behöver du svankstöd och så vidare.

God sömn, snabbt

Du vill somna snabbt och sova länge, det låter enklare än vad det är. Att somna snabbt kräver träning, du behöver lära dig att slappna av och inte tänka på någonting. När du blundar för kvällen finns inte dina problem, ditt jobb, din familj eller din misstag från förr i tiden. Du ska bara fokusera på din djupa andning och slappna av i hela kroppen. Det tar några veckors träning men till slut kommer du att somna snabbare.

Du sover bättre i ett svalt rum än ett varmt, ställ ned temperaturen till runt 18 grader och värm dig med täcket istället. Det är också viktigt att skippa teven och telefonen i sängen. Ljuset från teven och telefonen är artificiellt och får hjärnan att hålla sig alert istället för att slappna av. Sedan ska du alltid testa de klassiska knepen: inget koffein på kvällen, gå inte till sängs proppmätt och håll rummet så mörkt som möjligt.