Bota din svartsjuka

· Psykologi
Author

Svartsjuka. Det är vanligt, ibland pinsamt, ibland smickrande för den som har en svartsjuk partner, men för många blir det bara hemskt. Vissa är mer svartsjuka och andra mindre. Men att leva tillsammans med någon som är svartsjuk kan vara jobbigt, och att vara den som är svartsjuk kan vara precis lika jobbigt. Risken är ofta större att man förlorar den man försöker hålla kvar. Så vad kan man göra åt det? Lyckligtvis mycket.

Har inte med kärlek att göra

Må Bra tipsar om sätt att överkomma sin svartsjuka i en artikel. Det är enligt coachen Elizabeth Gummesson viktigt att minnas att svartsjuka faktiskt inte har med kärlek att göra, utan är ett sätt att hålla sin partner tillbaka. Att erkänna sin svartsjuka och ta itu med känslorna är viktiga första steg. Det är inte alltid lätt, men ett måste både för en själv och ens partner. Lika viktigt är det för den som lever med en svartsjuk att sätta ner foten och att inte anpassa sig efter den andres svartsjuka. Inte heller det är lätt alla gånger, och behöver man professionell hjälp så finns det att få.

Svartsjuka

Lider man av svartsjuka som man inte själv kan hantera så kan man kontakta proffs, som de på svartsjuka.com. De erbjuder terapi, antingen via telefon eller personligt möte. Under sessionen får man veta mer om hur hjärnan fungerar och vad det är som triggar ens känslor och beteende och man lär sig framförallt hur man ska få bort de känslorna, en i taget.

Svartsjuka baserar sig på osäkerhet och tidigare personliga upplevelser och sitter i ens hjärna, inte i hjärtat. Det finns inga rimliga skäl till varför en ny partner skulle vara otrogen för att någon annan varit det, och är situationen den att man vill förlåta och gå vidare tillsammans med en person som utsatt en för det så finns det ofta vägar även dit. Oavsett förutsättningar så finns det vägar till ett mer tillitsfullt och harmoniskt liv.