Ta hand om hälsan under vinterdeppen

· Medicin, Psykologi
Author

Det är enkelt att känna sig lite vinterdeppig när bristen på ljus är påtaglig, luften är rå och energinivån låg. Just november månad är den månad på året när vi svenskar är som allra tröttast. Tro det eller ej men i december är vi lite piggare för att återigen dippa igen i januari och februari.

Förutom de vanliga råden som handlar om att stressa mindre, äta näringsrika måltider som innehåller både vitaminer, antioxidanter och mineraler, sova och inte minst släpa oss till gymmet fastän det tar emot så finns det också mentala knep för att bokstavligen lära sig se ljuset.

D-vitamin

Sverige är solfattigt vintertid och ett flertal studier visar på vikten av D-vitamin som tillskott, vilket inte bara är bra mot benskörhet och muskelsvaghet men också för att stärka hud och hår. Den här tiden på året är det därför extra viktigt att vårda både sin hälsa och sitt välbefinnande. Vilken tur att det är så enkelt att handla på nätet, på http://apomera.se till exempel! Det är bara att klicka hem de kosttillskott du behöver i webbshopen och sen skickas de direkt hem till dig.

Var tacksam – och snäll mot dig själv

En viktig parameter i allt det grå handlar också om att byta perspektiv och se till vad man har istället för det man inte har, att vara tacksam. Tänk på någon som verkligen har gjort något av sitt liv trots kanske inte de bästa förutsättningarna. Kan vara ett bra sätt att hämta energi på. En motgång i livet är också en möjlighet att växa, utveckling gör ont men vem har sagt att det ska vara enkelt hela vägen? Hur ser din inre kompass ut, är du snäll mot dig själv?

Sätt gränser och våga säga nej är en viktig parameter precis som att våga vara ärlig mot sig själv. Jobbigt i stunden men brukar löna sig på sikt eftersom det är vi själva som sätter vårt eget värde. Viktigt är också att ta hand om sig själv. Gör något kul, varför inte en må-bra-aktivitet utan prestationskrav som att ta en kaffe med en kär vän eller beställa tid för en massage? Unna dig själv att må bra, helt enkelt.